[...] uśrednić, że wchłanialność ta stanowi około 2,5%, czyli biorąc pod uwagę np. orzechy włoskie, które zawierają żelaza 3,5 mg na 100 g, zatem wchłonie się 0,08 mg, z kolei soja, która żelaza ma równie sporo co wątróbka, bo aż 15,7 mg, a to daje prawie 0,4 mg wchłoniętego żelaza. Zatem jeśli dieta będzie poprawnie zbilansowana i urozmaicona, to [...]
[...] Amino Acid Score”. Wg tej publikacji przyswajalność (strawność) poszczególnych źródeł protein wygląda następująco: jajko 98%, wołowina 98%, mleko 95%, soja 95%, pszenica 91%. Czyli białka roślinne znacząco ustępują tym pochodzenia zwierzęcego. Ale to wcale nie wszystko. Bardzo często w białkach pochodzenia roślinnego [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]
[...] i wydajność umysłową. Arnold kładł duży nacisk na spożywanie odpowiednich ilości tłuszczów, szczególnie ryb. Polecał pstrągi, makrele i łososia. Błędnie uważał, iż tylko soja zawiera wielonienasycony kwas linolenowy. Tymczasem bogatym źródłem tego związku jest olej rzepakowy i olej z zarodków pszennych (mniejsze ilości zawiera oliwa z oliwek, [...]
Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]
[...] obaw męskiej części sportowców. Ważne jednak, by nie opierać puli białka wyłącznie o białko soi lub tylko jednej rośliny. Wartościowym składnikiem diety może być także soja fermentowana, bogata w szereg aminokwasów, jak i związków o działaniu prozdrowotnym. Dodatek białka sojowego i ogólne zwiększenie udziału białka w diecie można [...]
[...] jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, dlatego poziom białka w diecie u osób aktywnych sięga [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]
GMO budzą postrach, jeszcze większy niż szczepionki, pszenica i słodziki. W Europie na najsilniejszy opór napotykają w Wielkiej Brytanii, Austrii, Włoszech, na Węgrzech, w Grecji i Francji. Do tej pory prawie wszystkie zarzuty wysuwane pod adresem słodzików czy szczepionek okazały się sfabrykowane, częściowo prawdziwe lub kompletnie fałszywe. W [...]
[...] się o użytkowanie gruntów. Najlepszymi opcjami pod względem zarówno gruntów, jak i zużycia wody, są: mleko konopne, grochowe i kokosowe. Mleko sojowe Wraz z wołowiną soja jest jednym z głównych czynników powodujących wylesianie w amazońskich lasach deszczowych, ze względu na ilość ziemi wymaganą do zaspokojenia popytu. Ciekawostką jest, [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje [...]
[...] słabiej przyswajalne oraz może posiadać pewne “braki w aminokwasach” - białko składa się z aminokwasów. Jest niewiele pokarmów roślinnych, które są wolne od tej wady np. soja. W związku z tym, im więcej wykluczeń produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie, tym większa konieczność łączenie różnych źródeł białka w diecie oraz ogólnie mówiąc, [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] 2020 r. poszukiwano powiązań między spożyciem soi, nabiałem i ryzykiem raka piersi. Naukowcy nie znaleźli wyraźnego związku pomiędzy spożyciem soi a rakiem piersi. Poza tym soja wcale nie musi być codziennym składnikiem diety. „Kobiety w ciąży potrzebują mięsa i nabiału” W czasie ciąży ważne jest, aby przyjmować wszystkie składniki odżywcze, [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]
[...] roślinnego białka. Okazuje się jednak, że to nie jedyna ich zaleta — są także bogate w żelazo. Wartości minerału różnią się w zależności od gatunku. Najwięcej żelaza mają soja 8,9 mg fasola biała 6,9 mg ciecierzyca 6,6 mg Komosa ryżowa Jest ona bardzo wartościowym produktem i jednocześnie alternatywą dla innych kasz oraz ryżów. Zawiera ok. [...]